Uforudsete udgifter er noget af det værste, der kan dukke op. I boligen starter det som regel med, at noget ikke er, som det plejer. Køkkenvasken sluger lige pludselig ikke vandet så hurtigt, som det plejer. Der er en anderledes lugt i kælderen, end sidst du gik derned. Revnen, som du lagde mærke til sidste år, ser lige pludselig dobbelt så stor ud. Når man først lægger mærke til sådanne ting, kan der godt opstå en ubehagelig følelse i maven. En følelse af, at det bliver dyrt – og det var ikke ligefrem noget, der var medregnet i budgettet.

Men hvad er næste skridt så?

Hvad du skal gøre afhænger af hvilken skade, der er tale om. Først skal du overveje, om det er en skade, der potentielt er dækket af dit forsikringsselskab. Her vil der formegentlig være tale om enten husforsikringen, indboforsikringen eller ejerskifteforsikringen. Er der for eksempel tale om sidstnævnte, skal du passe på med at gøre for meget ved skaden. Dansk Boligforsikring beskriver eksempelvis, at du hverken må “foretage udbedring, nedrivning eller fjernelse af det beskadigede”, før de har haft mulighed for at besigtige skaden. Dog skal du begrænse skadens omfang, hvis muligt. Er du i tvivl, kan du kontakte dit selskab. Og det er vigtigt, at du faktisk gør det, hvis du er i tvivl. Hvis du ‘påvirker’ skaden før besigtigelse, kan det resultere i, at ejerskifteforsikringen ikke dækker.

Husk at anmelde skaden – og det rigtige sted

De fleste boligselskaber har en standard for, hvordan du som kunde anmelder en skade. Skal du eksempelvis anmelde en skade hos Dansk Boligforsikring, skal det ske på skrift. De svarer gerne på spørgsmål vedrørende skaden på telefon, men alle anmeldelser skal ske skriftligt. På deres hjemmeside kan du udfylde en onlineformular.

Hvis du finder ud af, at ingen af dine forsikringer dækker skaden, gælder det om at finde en alternativ løsning. Igen har skadens omfang en del at sige. Kender du nogen, som er fiks på hænderne, kan du måske være heldig at få reparereret tingene den vej igennem. Hvis du ikke har, bør du ikke selv bikse med det – med mindre du selvfølgelig kan! Det kan blive endnu dyrere, hvis du selv prøver at lave noget, og i virkeligheden ender med at gøre det værre. Så må du bide i det sure billede og ringe efter en professionel – så er du sikker på, at det bliver lavet rigtigt første gang!