Denne artikel henvender sig til alle rygere, der enten ønsker at stoppe med at ryge, eller som ønsker en grund til at stoppe med at ryge, for grunde er der masser af. Vidste du fx, at der i gennemsnit er 14.000 danskere, der hvert år dør på grund af rygning? Det svarer til en mindre by, der udslettes om året – hvis det ikke er årsag nok til et rygestop, så ved jeg ikke, hvad er.

Derfor bør du overveje et rygestop

Der er to overordnede årsager til, at man på det kraftigste bør overveje et rygestop; først og fremmest udsætter man via rygning sine omgivelser for passiv rygning, og det er en fare, man ikke kan tillade sig at udsatte andre for. Én ting er, at man selv vælge at begynde at ryge, men en anden er at udsætte andre for rygning. Den anden væsentlige grund til et rygestop er, at det i langt de fleste tilfælde har en negativ effekt og indvirkning på kroppen. Det er dog vigtigt at pointere, at det langt fra er alle rygere, der bliver syge af rygningen, men faktum er, at halvdelen af dem, der ryger fra de er helt unge og fortsætter resten af livet, dør af en sygdom som eftervirkning af mange års rygning. Rygere lever i gennemsnit 8-10 år kortere end ikke-rygere, og samtidig oplever ikke-rygere mange flere år af deres levetid som sygdomsfri end rygere gør.

Så hvis du gerne vil leve et langt og sygdomsfrit liv og se dine børn og børnebørn vokse op, har du en god grund til at begynde på et rygestop. Har du endnu ikke fundet motivation til et begynde på et rygestop, kan det være, at nedenstående gør udfaldet.

Kræft, KOL og andre rygerrelaterede sygdomme

Som ryger udsætter man sig selv for en lang række sygdomme, herunder lungekræft, hjerte-kar-sygdomme og den kroniske lungelidelse KOL, som også er kendt som ”rygerlunger”.

Ovenstående er blot nogle af de sygdomme og lidelser, man kan risikere at rave til sig, medmindre man begynder på rygestop. Kræft i mund, hals, mave, spiserør, blære, nyrer, bugspytkirtel og blod har også en øget risiko hos rygere, ligesom rygere også ofte rammes af paradentose, knogleskørhed, mavesår, psoriasis og lungebetændelse. Svækket frugtbarhed og hurtig ældning er andre symptomer, der også kan indtræffe.

Sådan gennemfører du et rygestop

Ønsker du at gennemføre et rygestop, kan du blandt andet købe en e cigaret, prøve hypnose eller søge professionel hjælp.