Jeg ved, at der er mange unge kvinder rundt omkring i Danmark, som lige som jeg går med tankerne og ønsket om at få foretaget en BFO (brystforstørrende operation). Derfor har jeg skrevet dette indlæg, som forhåbentligt kan besvare nogle af de spørgsmål, som du måtte sidde tilbage med. God læselyst!

Saltvand eller silikone – hvad skal jeg vælge?
Det skal for en god ordens skyld lige siges, at det også er muligt at få foretaget en brystforstørrelse med fedt fra egen krop, men da der er så mange kriterier, der skal opfyldes før, at det er aktuelt for de fleste piger, så vil jeg ikke skrive om den metode her i indlægget.

Både herhjemme og i Norden generelt er silikoneimplantater de mest anvendte implantater, hvilket i høj grad skyldes, at de føles mere naturlige. Derimod føles saltvandsimplantater mere faste, og så er også nemmere at skifte ud ved en senere brystforstørrelse. Ved en eventuel mammografi er saltvandsimplantater bedre end silikoneimplantater. Silikoneimplantater er ikke aktuelt for alle, og det gælder blandt andet kvinder med bindevævssygdom.

Er en brystforstørrelse dyr?
Prisen på en BFO varierer meget fra klinik til klinik, hvorfor det er nødvendigt at booke en forundersøgelse hos klinikken, der så kan fastsætte en pris for dit behov. Det har blandt andet betydning for prisen, hvilken bedøvelse der bruges, og om du skal indlægges på klinikken efter operationen. I Danmark vil prisen typisk ligge mellem 25.000 kr. og 50.000 kr. Mange tager dog til udlandet, da det som regel er noget billigere, men du skal være klar over, at du ikke kan sikres en lige så høj kvalitet. Derudover kommer der også rejseudgifter oven i, hvis der skulle opstå komplikationer.

Selve operationen
Operationen tager typisk mellem 1-3 timer, og du vil som regel lægges i fuld narkose. Du skal inden operationen også tage stilling til, hvor implantatet skal ligge – under eller over brystmusklen. Derudover skal du også tage stilling til, om implantatet skal lægges ind via armhulen, brystvorten eller under brystet.

Er der nogen risici i forbindelse med en BFO?
Som ved alle andre operationer, er der også komplikationer i forbindelse med en brystforstørrelse. Kirurgen er naturligvis forpligtiget til at fortælle dig om disse under forundersøgelsen, men du kan læse omnogle af de mest typiske risici her:

  • Komplikationer i forbindelse med bedøvelse
  • Infektion i operationssåret
  • Blodansamlinger i brystet
  • Såret heler dårligt
  • Kroppen accepterer ikke implantatet, hvilket giver smerter. Det kaldes for kapselstramning, og kan være nødvendigt at operere for
  • Kirurgen placerer ikke implantatet korrekt, og en ny operation kan være nødvendig
  • Følelsen i brystvorterne kan forsvinde helt eller delvist
  • Implantaterne kan forskubbe sig, hvilket kan påvirke brysternes udseende

Efter operationen
Efter operationen oplever alle ømhed i brysterne samt at huden vil hæve. Blå og gule mærker samt nedsat følsomhed i brystvorterne er helt normalt. Ømheden og hævelserne forsvinder i løbet af et par uger, og følsomheden i brysterne vender som regel tilbage efter 1-3 måneder. Men der er ingen garanti for, at følsomheden kommer igen. Operationen efterlader naturligvis ar, og disse bliver mindre synlige med tiden. Arrene opstår der, hvor du fik implantaterne sat ind.

Der er en lang række af forskellige klinikker rundt omkring i Danmark. Offentlige som private. Og det kan være svært at finde ud af, hvilket sted der er bedst.

nygart