Lider du af synsproblemer såsom nærsynethed, langsynethed, tynde hornhinder eller bygningsfejl? Og er du træt af briller eller kontaktlinser? Så kan en laser-øjenoperation hos en øjenkirurg være løsningen. Med laserkirurgi korrigeres synsfejlen én gang for alle. Men hvad er øjenlaserteknologi egentlig? Hvad koster en laser-øjenoperation? Og hvilke risici kan der være forbundet med en øjenoperation med laser?

Teknologien bag laser-øjenoperation

Hvis du overvejer en laser-øjenoperation, så er det helt naturligt gerne at ville forstå teknologien bag. Simpelt forklaret, så består langt de flest øjenlasersystemer af en stor maskine, som patienten køres ind i – lidt ala en MR-skanning på hospitalet. Maskinen er en avanceret computer, der via et digitaliseret billede af øjet kan rette selv de mindste optiske fejl. I systemet er der indbygget en operations-simulator. Det gør det muligt at udføre en simuleret operation på det digitale billede af øjet. Hvis den simulerede operation er succesfuld, så overføres dataene direkte til laseren, som så foretager den egentlige laser-øjenoperation på patienten. Selve laserstrålen er meget præcis, og øjenlasersystemer har såkaldt eye-tracking indbygget, der gør, at patienten kan bevæge sig under operationen uden at det påvirker behandlingen.

Prisleje for en laser-øjenoperation

Prisen spiller selvfølgelig også en rolle, hvis du skal til- eller fravælge en laser-øjenoperation. Prislejet ligger ofte i omegnen af 15.000 til 20.000 kroner per øje. Det kan svinge lidt fra øjenkirurg til øjenkirurg og nogle steder kan du få en gratis forundersøgelse og opfølgende konsultationer, mens det hos andre koster yderligere penge. En laser-øjenoperation kan således virke som en dyr løsning på dine synsproblemer ift. til briller og kontaktlinser. Her er det dog vigtigt at være opmærksom på, at hvor en laser-øjenoperation er en engangsudgift, så vil du uden en operation blive ved med at skulle bruge penge på at investere i nye briller og kontaktlinser resten af dit liv – og det kan hurtigt beløbe sig til langt mere end 15.-20.000. kr.

Risici og bivirkninger ved laser-øjenoperation

Selv med en forståelse for teknologien bag samt prislejet for en laser-øjenoperation, så kan bekymringer omkring bivirkninger og risici holde dig tilbage fra at få operationen. Laser-øjenoperation indebærer risici på linje med alle andre typer af operationer. Én af dem er risikoen for arvævsdannelse eller hornhindebetændelse, der heldigvis er utroligt lav. Med hensyn til andre bivirkninger, så kan patienter godt opleve en smule smerte i timerne efter en laser-øjenoperation, men den kan behandles med smertestillende og det er sjældent nødvendigt med mere end en enkelt fridag fra arbejde – nemlig selve operationsdagen.