I denne artikel ser vi nærmere på, hvordan plastikoperationer i sin tid startede, og hvorfor de er blevet så populære. Her vil der tages udgangspunkt i brystforstørrelser, da det er denne form for plastikoperation, langt de fleste i dag vælger, hvis de skal have lavet noget om ved deres udseende.

Historien om plastikoperationer

Ordet plastikkirurgi kommer fra det græske ord “plastikos”, som betyder “at forme” eller “at skabe”, og hvad altså intet med plastik at gøre, hvilket mange fejlagtigt tror. Myte 1 om plastikoperationer er hermed faldet til jorden.

Plastikoperationer, som vi kender dem i dag, blev faktisk startet af britiske krigskirurger allerede under 1. verdenskrig i forbindelse med svære vansiringer, som der på daværende tidspunkt ikke fandtes en tilstrækkelig behandling til. Dengang brugte man plastikoperationer til at dække et sår med ny hud, som skulle formes og tilpasses den såredes hud og kropsbygning. Deraf navnet “plastikoperation”. Det er også ved brug af plastikkirurgi, man behandler brandsår den dag i dag, men samtidig er der kommet en hel del andre former for plastikoperationer til, som involverer andre dele af kroppen, som fx en brystforstørrelse eller en næsekorrektion.

Der findes i dag to former for plastikoperationer; rekonstruktionskirurgi og kosmetisk kirurgi. Dem ser vi nærmere på her:

Rekonstruktionskirurgi

Rekonstruktionskirurgi er en form for plastikoperation, der udføres på personer med en medfødt defekt, en udviklingsfejl, en konsekvens af en infektion, en tumor eller en anden sygdom,. Formålet med denne type plastikoperation er at forbedre en fysisk funktion og samtidig skabe et relativt “normalt” udseende. De fleste rekonstruktionsoperationer i Danmark bliver betalt af den offentlige sygesikring.

Kosmetisk kirurgi

Den kosmetisk betonede plastikoperation har til formål at ændre på udseendet af kosmetiske grunde. Operationen har altså intet fysisk formål, men skal udelukkende “forbedre” udseendet efter patientens eget ønske, som fx gældende ved en brystforstørrelse.

Langt de fleste plastikoperationer falder ind i denne kategori af kosmetiske operationer, og de mest populære plastikoperationer er brystforstørrelse, brystløft, øjenlågskirurgi, fedtsugning og opstamning af maveskindet.

Hvorfor er plastikoperationer blevet så populære?

Her taler vi om de kosmetiske operationer, hvilket man som regel gør, når man taler om plastikoperationer, da kosmetiske operatoner er den mest almindelig form for plastikkirgurgi, men naturligvis også den, der bliver stillet flest spørgsmålstegn ved fra offentligheden.

En brystforstørrelse er en af de mest populære former for plastikkirurgi, og hvad skyldes dette? I vores samfund ser vi en truende tendens, hvor det lader til at være udseendet, der har den altafgørende magt. Det gælder om at se så “perfekt” ud som muligt, og i takt med at flere og flere vælger at få en brystforstørrelse, desto mere tydeligt bliver det, hvis man ikke vælger at benytte sig af denne mulighed for at få lavet større bryster. Store bryster er det, som mændene vil have, og har man ikke store bryster fra naturens side, føler mange sig nødsaget til at få sig en brystforstørrelse i håb om at fange hankønnets interesse. Konkurrencen er hård, og det handler om at gøre sine egne chancer så store som muligt. Her kan der refereres til den overordnede tanke, der ligger til grund for stort set alt, vi foretager os; parring.

Et andet aspekt er, at det i dag er langt mere realistisk at få en brystforstørrelse eller en anden form for plastikoperation, og mulighederne er langt større. For blot få år siden var det kun de rige og berømte, der havde råd til en brystforstørrelse, men i dag kan langt de fleste være med i kapløbet. Har man ikke selv pengene, kan man låne pengene i banken, og mange privathospitaler, hvor plastikoperationerne oftest udføres, har man mulighed for en afdragsordning på en brystforstørrelse eller en anden form for plastikoperation.