Har du styr på, hvordan du bruger dit jakkesæt rigtigt? Flere og flere danske mænd, og kvinder for den sags skyld, er begyndt at gå med jakkesæt til hverdag, men har vi danskere overhovedet forstand på, hvordan jakkesættet skal sammensættes? Ellers så får du hermed en guide til, hvordan du bruger dit jakkesæt rigtigt.

Hvad skal du bruge jakkesættet til?

Først og fremmest er det vigtigt at få gjort op med sig selv, hvad jakkesættet skal bruges til. Skal jakkesættet fx bruges på arbejdspladsen, så afhænger design, farve og pasform faktisk af dit erhverv. Skal du bruge det til fest eller andre begivenheder, kan farverne sagtens være stærkere, end man normalt ville vælge til brug på arbejdspladsen.

Sådan vælger du jakkesæt

Når du skal ud og investere i et jakkesæt, er pasformen noget af det vigtigste at lægge mærke til. Jakkesættet skal sidde godt – hverken for løst eller stramt. Det skal med andre ord være behageligt at have på samtidig med, at det passer til din kropsbygning.

Erhvervsjakkesættet

Skal du bruge dit jakkesæt i erhvervsøjemed, gælder der faktisk nogle klare regler. Arbejder du med økonomi, politik, jura eller handel er en uskreven regel, at din habit enten er mørkeblå eller mørk/lys grå.

Til dette jakkesæt skal du enten børe en hvid eller lyseblå skjorte – alt andet er “forbudt”. Hvad slipset angår, kan det både være ensfarvet, let mønstret eller stribet, men det må ikke være i for voldsomme farver, da det skal være relativt afdæmpet og ikke skabe for meget opmærksomhed. Sorte sko til dette sæt er at foretrække, men ellers går mørkebrune sko lige an.

jakkesæt

Til erhvervsarrangementer

Til arrangementer i erhvervssammenhænge er en sort eller grå habit at foretrække, ligesom en hvid skjorte er at foretrække til dette sæt. Pga. den afslappede atmosfære er det tilladt at knappe jakkesættet helt op, men det er også fint kun at åbne den øverste knap.

Fritidsjakkesættet

“Fritidsjakkesættet” består af et klassisk jakkesæt, hvor skjorten kan udskiftes med en enkel t-shirt for at “bløde” udtrykket lidt op og skabe et afslappet, men velklædt look. Dette look kan eksempelvis bruges til en tur i byen eller et privat festarrangement.

Denne artikel er tilskrevet det mandlige jakkesæt-look, da der gælder nogle helt andre regler for det kvindelige køn. Kvinder har nemlig den frihed, at de kan bære det samme jakkesæt både på privat og på arbejdspladsen.

Inspirationen til denne artikel er fundet i en guide fra Euroman.