Skal du købe en bolig, er en tingbogsattest en meget vigtig og uundværlig del af boligkøbet. En tingbogsattest er en udskrift af de ejendomsdata, der er registreret på ejendommen i den såkaldte tingbog. Tingbogsattesten indeholder oplysninger om følgende:

  • Hvem der ejer ejendommen
  • Hvornår ejendommen sidst er blevet handlet med og til hvilken pris
  • Byrder/servitutter – altså om rådighedsbegrænsninger og tilstandsbegrænsninger tilknyttet ejendommen
  • Hæftelser – oplysninger om pantebreve i ejendommen

Med andre ord tilbyder tingbogsattesten altså en oversigt over de forskellige former for ejendomsdata, der foreligger i ejendommen. Det er sælger eller dennes ejendomsmægler, der har til ansvar at fremskaffe den pågældende tingbogsattest, som findes via tinglysning.dk.

Hvad koster denne form for ejendomsdata?

En såkaldt uofficiel tingbogsattest på ens egen ejendom er gratis. En uofficiel tingbogsattest på en andens ejendom koster 120 kr. En officiel attest koster 175 kr. og vil blive sendt i underskrevet stand pr. post fra Tinglysningsretten.

Hvad bruger man ejendomsdata til?

Ejendomsdata kan bruges til at få det fulde overblik over en konkret bolig; enten sin egen eller en bolig man overvejer at købe. Har man selv svært ved at forstå den pågældende ejendomsdata, kan man med fordel kontakte en boligadvokat, som har den viden og erfaring, der skal til for at kunne forstå og forklare data.

Har man boligens tingbogsattest og ejendomsdata i hånden ved et muligt køb, har man mulighed for at få det fulde overblik over boligen, og det vil dermed gøre en eventuel beslutning om køb af boligen lettere.