Emira.dk

Bloggen med de mange spændende indlæg

Fransk hvidvin, mousserende hvidvin & vinsmagning

Written By: Klara - mar• 20•14

Vin er skønt!
Udadtil virker det for mange til, at verdenen for vin ikke er så specielt stor og omfattende, men derimod virker den til at være noget kompliceret. Og det vil jeg nok også vove at påstå, at den faktisk er, hvis man er helt ny inden for faget. Men det kan vi forhåbentligt få bugt med i fællesskab med dette indlæg samt fremtidige indlæg, som jeg vil skrive om vin her på bloggen.

Enten kan man lide vin, eller også kan man ikke – sådan tænker rigtig mange. Men det vil jeg gerne slå fast, at det passer ganske enkelt ikke. Jo, muligvis er man ikke til rødvin, hvidvin, eller noget helt tredje. Men jeg er uden tvivl af den overbevisning, at man altid kan finde en vin, der falder i ens smag. Der er hundredtusinde af forskellige vine. Og de fleste af dem har hvert sit særpræg. Nogle er meget søde i det, andre er meget stærke i det, og kradser i halsen. Nogle er fyldt med alkohol, andre er alkoholfrie. Jeg kunne blive ved!

Men det interessante ligger jo ikke i at drikke vin, eller at kende forskellen på hvidvin og rødvin. Vin bliver først rigtig interessant, når man begynder at kende til de forskellige druesorter, vindistrikter mm. For hvad i alverden nytter det at elske vin, hvis man ikke engang kan gå ned i supermarkedet og vælge en vin, som man kan vide sig sikker på, er en rigtig god vin? Intet, hvis du spørger mig!

Så i dette indlæg vil jeg lægge ud med at skrive lidt om fransk hvidvin, mousserende vin samt give et godt råd til, hvordan du kan blive en bedre vinkender!

Fransk hvidvin
Med den udvikling der har været siden omkring årtusindskiftet, hvor vin fra lande såsom Autralien, Chile, Argentina har haft et indtog på markedet for vin verden over, er priserne på vin presset i bund. Dette har resulteret i, at mange franske vinproducenter har måttet slække på kvaliteten for at være konkurrencedygtige på prisen. Du vil derfor i langt højere grad end tidligere risikere at få fat i en fransk vin, der simpelthen er udrikkelig.

Heldigvis finder du stadig en lang række af dygtige vinproducenter i Frankrig, som leverer en god vin. Og især hvad angår hvidvin.

fransk hvidvin

Når der tales fransk hvidvin, er der tre regioner, der bør nævnes. Bordeaux, Bourgogne og Alsace.
De her tre regioner, er nogle af de bedste inden for hvidvin overhovedet, og det er også herfra, at du finder nogle af de bedste hvidvine produceret igennem tiderne. De tre regioner skiller sig dog ud hver i sær, og minder ikke om hinanden. I Bordeaux bruges primært druen, Sauvignon Blanc, som giver en aromatisk og tør hvidvin. I Bourgogne bruges druen Chardonnay, som står bag nogle af de bedste hvidvine nogensinde. Druen bruges af samme årsag af rigtig mange vinproducenter verden over. Alsace er kendt for kun at producere vine på en enkelt drue. Til gengæld bruges der en lang række af druer i Alsace.

Mousserende hvidvin
De færreste kan faktisk svare på, hvad mousserende hvidvin er. Men de fleste kender faktisk vinen forholdsvis godt, da den én gang om nemlig er fast tradition. Nemlig på Nytårsaften. Jeg snakker naturligvis om Champagnen. Mange tror dog fejlagtigt, at alle vine med bobler er Champagne. Champagne er et fransk varemærke, og der er blevet taget patent på navnet, hvorfor det er ulovligt at kalde sin mousserende vin for Champagne, hvis den ikke er fra Champagne-distriktet. Mousserende vin produceres mange steder bl.a. i Spanien og Italien, hvor det kaldes hhv. Cava og Spumante.

Vinsmagning
Jeg ville faktisk gerne have skrevet lidt om et vinsmagningsarrangement. Desværre, har jeg ikke mere tid i dag, men du kan læse mere om det her. Jeg kan varmt anbefale det!

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *