Det er de færreste, der kan gå et helt år igennem uden at blive ramt af forkølelse. Det er en simpel virussygdom, som næsten hele tiden er i omløb på skole og arbejdspladser. Der kan være mange symptomer og ubehageligheder forbundet med en forkølelse, og et af disse er hoste med slim. Det er ikke altid, at det vil være en del af sygdomsforløbet, men det vil være gældende i mange tilfælde, så det er meget godt at være lidt klogere på situationen inden man står i den næste gang. Det er med det formål for øje, at denne artikel er blevet til.

Hoste med slim kan andet end forkølelse

Lægevidenskaben har givet os stor klarhed omkring, hvordan omstændighederne omkring hoste med slim ofte vil forholde sig. Først og fremmest er det vigtigt at slå fast, at hoste er kroppens måde at rense ud i lungerne på. Hvis man har tør hoste, så hoster man ikke slim op. Slim i lungerne skyldes, at der er fremmedlegemer, der irriterer nede i lungerne. Hèr kan der være tale om røg, snot, noget man har fået galt i halsen eller i værste tilfælde en infektion.

Man kan som regel finde ud af, om en patient har en lungeinfektion ved at undersøge, om vedkommende samtidig har feber. Er disse to en del af sygdomsforløbet på samme tid er det som regel en indikator for, at der er infektion i luftvejene. Det kan være i forbindelse med halsbetændelse, lungebetændelse eller bronkitis, som nogle gange kan opstå i forlængelse af en forkølelse. Umiddelbart er det ikke livstruende sygdomme nogle af dem, men for folk med svagt immunforsvar eller ældre kan det godt vise sig at blive kritisk, så forholdsregler er uden tvivl en god idé.

Modvirk hoste med slim og forkølelse

Først og fremmest kan man imødegå hoste med slim ved at afholde sig fra rygning. Rygning gør, at lungerne får sværere ved at rense ud på naturlig vis, hvilket på sigt kan give slim i lungerne, som så skal hostes op. Det er også værd at huske på, at man altid skal sørge for at spytte slim ud, når man hoster det op. På den måde hjælper man kroppen lidt på vej, i stedet for at det samme slim skal hostes op flere gange, for ud skal det  hvertfald!

Hvis der er tale om en almindelig forkølelse vil man som regel ikke gøre mere end at tilskynde patienten til at holde sig i ro og drikke masser af vand. Men som nævnt kan der opstå en infektion. I værste tilfælde kan man blive ordineret penicillin for at slå bakterierne ned. Det skal dog virkelig være alvorligt, og det bedste vil altid være, at kroppens immunforsvar selv kan tage sig af det. Desuden findes der hostemedicin og næsesprays til brug mod forkølelse og hoste med slim, men de skal bruges med omhu, og kan nogle gange ende med at gøre mere skade end gavn i form af bivirkninger og lignende.

I første omgang kan en forkølelse bekæmpes ved at klæde sig varmt på og skabe de mest mulige betingelser for, at ens immunforsvar kan arbejde på højtryk for at gøre kroppen rask igen. Hoste med slim kan være ubehageligt, men det er ofte helt ufarligt, og vil gå over når der ikke er mere, som generer i lungerne. Derfor skal du og andre opfordres til at værne om dine lunger og ikke udsætte dem for ting, der kan genere dem, for så kan du blive udsat for hoste med slim og i værste tilfælde blive ramt af en infektion værre end forkølelse.