En græsplæne, 22 spillere, to mål og én bold. Fodbold er ét af verdens allermest velkendte og elskede spil og sportsgrene. Det gælder både, når det kommer til selv at indtage grønsværen og når det kommer til at se de store nationale og internationale fodboldturneringer på TV i festligt lag med venner eller familie. Men dette er ikke de eneste muligheder for at nyde det populære boldspil. Fodbold kan nemlig også spilles indendørs i form af bordfodbold eller videospil såsom FIFA og Football Manager.

Bordfodbold

Bordfodbold er en god måde at spille fodbold på, hvis man af den ene eller anden årsag ikke har adgang til en ordentlig græsplæne, vejret er dårligt eller man ikke er nok spillere til at danne to 11-mands hold. Bordfodbold kan nemlig spilles af helt ned til to spillere, hvilket er ideelt til mindre sociale sammenkomster eller på sportsbarer og værtshuse. Og bordfodbold kan være mindst lige så intenst (og næsten lige så fysisk hårdt) som rigtig fodbold. Hvis spillerne er garvede og konkurrenceprægede, så fyger den lille bold rundt med raketfart på bordfodboldbordet, og sveden bryder frem på panden, når spillerne kæmper for at bevæge sig hurtigt nok imellem stængerne med de små mænd.

Som alternativ til almindelig fodbold kan bordfodbold ved første øjekast virke som en dyr fornøjelse. Et bordfodboldbord kan løbe op i flere tusinde kroner, og man skal også investere i ordentlige bolde for at spillet bliver sjovt. Her er det dog vigtigt at huske, at udgifterne til at gå til fodbold som fritidsaktivitet også kan være høje. Der er medlemsgebyrer, udgifter til tøj og fodboldsko samt omkostninger i forbindelse med turneringer o. lign. Og så er det også en pointe, at man faktisk ikke behøver at eje et bordfodboldbord selv for at nyde et slag bordfodbold. Man kan nemlig spille spillet på en lang række sportsbarer og beværtninger.

FIFA og Football Manager

Hvis man ikke er til bordfodbold eller bare godt kan lide at spille computerspil, så er videospil såsom FIFA og Football Manager gode alternativer. Med videospillene rykker man dog yderligere et skridt væk fra traditionel fodbold, da man i modsætning til bordfodbold ingen eller næsten ingen motion får ud af at spille på PC, Playstation og xBox.

Til gengæld giver FIFA mulighed for at simulere rigtige kampe mellem fodboldklubber fra aktuelle ligaer i Europa, USA og Sydamerika. Det kan give et sus at ‘styre’ sine fodboldhelte til sejr og i det hele taget nyde, hvor flot og vellignende FIFA-spillene formår at genskabe virkelighedens stadioner, klubber, hold og spillere. Lidt anderledes er Football Manager, hvor man skal sætte sig selv i en klub-managers sted og opleve, hvordan det er at have kontrollen over en fodboldklub. Spillet går ud på med taktiske og administrative midler at forsøge at skabe succes for sin klub, både når det gælder turneringer og økonomi.

Begge spil kan være dyre at investere i, og dertil kommer så eventuelt udgifter til en PC, Playstation eller xBox. Omvendt kan man spille FIFA og Football Manager igen og igen, og PC’en eller konsollen kan benyttes til mange andre formål end blot at spille de to spil.