I dagens Danmark er der desværre mange, som aldrig når, at få tydeliggjort over for deres kære, hvilken begravelsesform de ønsker, når de engang ikke længere er iblandt os. Der er endda mange, der ikke rigtig kan skelne imellem en begravelse og bisættelse. Dette tvinger de pårørende til at gætte i en i forvejen hårdt prøvet tid.

Du tænker måske, at du snildt har en årrække tilbage i dit liv, men faktum er, at en begravelse eller bisættelse sjældent banker på. De kommer i stedet for tit uanmeldt og endda tit på de værst tænkelige tidspunkt.

Gør derfor op med dig selv hvilken begravelsesform du fortrækker, og få ikke blot den ønskede ceremoni, men skån også de nærmeste. Det er jo desværre lidt for tit, den der er tættest knyttet til afdøde, der i sidste ende skal indsende dødsanmeldelsen.

Kender du ikke forskel på begravelser og bisættelser – så læs med her:

Ved en begravelse bliver afdøde lagt i kiste og derefter sænket ned i jorden og stedet bliver markeret med en gravsten indeholdende navn, fødselsdato og datoen på personens sidste dag som levende.
En bisættelse minder på visse punker om en begravelse, og det er nok denne grund til at det kan forvirre. Ved en begravelse nedsænkes afdøde dog ikke i en kiste men bliver kørt på krematorium til kremering – som på godt gammelt dansk betyde at man brænder liget under meget kontrollerede forhold. Når dette er sket bliver asken samlet i en urne og denne urne bliver så nedsunket på selvsamme kirkegård som folk der vælger en begravelse.

Det er dog langt fra det eneste valg du med fordel kan tage før du en dag stiller træskoene. Det er f.eks. også vigtigt at gøre op med sig selv, om man ønsker en kirkelig eller borgerlig ceremoni. Førstnævnte kræver, at du er medlem af folkekirken. Skulle du være i tvivl om du er det kan dette ses på dine skatteopgørelser da alle der er medlem af folkekirken betaler et fast procentbeløb til lønninger og vedligeholdelse af landets mange smukke kirker. Det er også vigtigt at bemærke, at selvom du er medlem af folkekirken, så kan du naturligvis stadigvæk vælge en borgerlig begravelse eller bisættelse. Det er intet problem, og er helt op til dig.

Udover begravelser og bisættelser, som unægtelig er de mest brugte ceremoniformer ved dødsfald her i landet, kan der også vælges askespredning til havs – som kort fortalt minder til forveksling om en bisættelse. Forskellen er blot af urnen ikke bliver sænket ned i jorden, men i stedet for bliver asken spredt i afdødes ønskede hav.

Håbet med denne artikel er, at få langt flere danskere til at indse, at de burde træffe disse vigtige valg, før det er for sent. Har du gjort dig tanker om disse valg – og har du enten skrevet det ned eller fortalt det til en af dine nærmeste?  Hvad mange nemlig ikke ved er at man sagtens kan informere disse ting mundligt, og det vil være lige så gældende. Du behøver på den måde ikke at skrive testamente mm, for at få den begravelse eller bisættelse du ønsker.