Vi kender det sikkert alle sammen. Arbejdsglæden er forsvundet, og sygefraværet begynder langsomt at stige. Arbejdsglæde og sygefravær går hånd i hånd, og tendensen er altså, at hvis man ikke er glad for at komme på arbejde, så stiger sygefraværet også. Hvad kan man så gøre ved det? Det ser vi nærmere på i denne artikel.

Til medarbejderen

Hvis man skal løse dette problem, er man nødt til at kigge på de faktorer, der udløser problemet. Hvorfor er man ikke glad for at komme på arbejde? Er det kollegaerne, lederen eller måske arbejdsopgaverne? Der kan være mange årsager, og det er nødvendigt at nå til kilden for problemet, før det kan løses, så man kan få arbejdsglæden tilbage.

Langt de fleste ledere er udmærket klar over problemet, og man skal derfor ikke tro, at man kan snyde sin leder ved at have meget sygefravær. Det vil som regel blive opdaget, og lederen vil forsøge at komme til bunds i, hvorfor sygefraværet er blevet så højt.

Har man mistet sin arbejdsglæde, kan det derfor være en rigtig god ide at fortælle sin leder fra start af, at man har mistet lysten til at komme på arbejde, og så kan man i fællesskab prøve at finde en løsning, som ikke påvirker sygefraværet.

Til lederen

Som leder kan det være rigtigt svært selv at håndtere sine medarbejders ønsker og utilfredshed, eller det kan være, at man simpelthen ikke har tid til at finde en løsning, der både gavner sig selv og den pågældende medarbejder, og det kan derfor være nødvendigt med hjælp udefra.

En sådan hjælp kan eksempelvis komme fra en virksomhedskonsulent, der har erfaring med netop sygefravær og arbejdsglæde. Et eksempel på dette kan være foredragsholderen Allan Olesen fra Addfocus, der jævnligt afholder foredrag om blandt andet arbejdsglæde og sygefravær. Disse foredrag henvender sig hovedsageligt til virksomheder og deres ledere såvel som ansatte, og formålet er at få et bedre arbejdsmiljø med arbejdsglæde og et reduceret sygefravær.

Ved hjælp af det aktive foredrag har man mulighed for at få en bedre forståelse for selve problemet, og på denne måde er det samtidig også lettere at løse det, så både leder og medarbejder kan få det mest optimale ud af deres arbejdsdag.

sygefravær og arbejdsglæde