I øjeblikket ser vi en rigtig kedelig statistik i Danmark. Flere og flere ser en skilsmisse som den eneste løsning på problemer i ægteskabet, hvilket har resulteret i, at flere bliver skilt i dag end nogensinde før. Og denne udvikling vil desværre fortsætte, hvis man skal tro en beregning foretaget af Danmarks Statistik.

Beregningen tyder nemlig på, at hele 42,7 % af alle ægteskaber indgået i 2012 vil ende ud i en skilsmisse inden, der er gået 50 år. Det er altså mere end hver 4. ægteskab, der vil ende med en skilsmisse.

Derudover viser samme beregning, at de fleste ægteskaber vil have en tendens til at slutte forholdsvis tidligt i forløbet. Det mest hyppige tidspunkt for skilsmisser er nemlig det 4. år i ægteskabet. Du kan læse mere om Danmarks Statistiks beregning her. Desværre ender rigtig mange af disse skilsmisser og separationer ikke i venskab, og der vil derfor næsten altid opstå et eller andet problem, som parterne ikke kan nå til enighed om.

Der er 3 hovedområder, som man skal være opmærksom på og tage stilling til, hvis man skal ønsker at blive skilt.

Først og fremmest skal man tage stilling til, om der er tale om separation, skilsmisse eller begge dele. Dernæst skal man finde ud af en deling af boet, og tredje og sidst skal man finde ud af alt omkring eventuelle børn såsom forældremyndighed, børnebidrag, bopæl osv.

Før i tiden var det ikke muligt at blive skilt uden, at der også var tale om en forudgående separation. Men det er det nu. Det betyder, at I kan blive skilt med det samme, hvis I begge ønsker det. Det er dog også muligt i særlige tilfælde, som når der er tale om utroskab eller grov vold. Men er det kun den ene af Jer, der ønsker skilsmisse, og er der ikke tale om særligt tilfælde, så separeres i først, hvor I så har 6 måneder til at søge om skilsmisse. Under separationen skal I leve hver for sig. Flytter I sammen igen, bortfalder separationen automatisk.

Der er altså rigtig mange forhold, der skal tages hensyn til, hvis man ønsker at blive skilt. Og det er som sagt oftest, at der opstår uenigheder og stridigheder, hvor det vil være fordelagtigt at få en advokat indover.

Overvej at få lavet en ægtepagt
Du kan dog undgå nogle af disse problemer ved på forhånd at lave en ægtepagt. En ægtepagt kan både laves, når I skal til at blive gift, men også når I allerede er blevet gift.

Dét de fleste uenigheder i en skilsmisse går på, er delingen af boet. Både selve boligen, møblerne men også formuen. Og det ses ofte, at rigtig mange har svært ved at nå til enighed om disse, når det hele står til, at skulle slutte.

Når man bliver gift, får man automatisk fælleseje. Dette betyder, at alt det, som I hver især ejede, både i form af materielle ting samt arv, opsparing osv. går hen, og bliver Jeres begge. Men det omfatter naturligvis også alt det, som I måtte erhverve Jer i løbet af ægteskabet.

Har I børn hver for sig, ejer en af Jer en virksomhed eller har den ene af Jer en væsentlig større formue end den anden, så anbefales etablering af en ægtepagt i endnu højere grad.

Det er for mange nygifte svært at forholde sig til, at ægteskabet altså kan gå i stykker før, når ægteskabet først lige er startet. Og det er før blevet set, at når den ene part ønsker en ægtepagt, og den anden ikke gør, så går de simpelthen fra hinanden. Men her er man simpelthen nødt til at lægge følelserne til side og tænke rationelt.
Men er I i tvivl om noget, så tag endelig kontakt til en advokat. De står som regel står med gratis rådgivning.